Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Performanţele cercetătorilor, premiate de INCD Turbomotoare COMOTI

30 Iulie 2019



INCD Turbomotoare COMOTI a organizat pe 19 iulie a doua ediţie a unui eveniment care se doreşte să devină tradiţional: premierea celor mai buni cercetători de Ziua institutului. Spre deosebire de manifestări similare, ce au loc într-un cadru oficial, sobru şi fastuos, COMOTI a sărbătorit într-un cadru informal, natural, pe pajiştea din apropierea centrelor sale de cercetare. Momentul culminat a fost ceremonia de acordare a premiilor celor mai performanţi profesioniști din COMOTI în 2018, la categoriile: Cel mai bun cercetător, Cel mai bun tânăr cercetător şi Cel mai bun autor de articole. Dincolo de atmosfera de sărbătoare ce a marcat Ziua institutului, la un nivel mai profund conducerea COMOTI a dorit să transmită un mesaj semnificativ: în cercetare şi pretutindeni în societate oamenii valoroşi şi rezultatele activităţii lor trebuie apreciate şi răsplătite, după criterii obiective şi în conformitate cu meritele avute.



Criteriile de apreciere a performanţelor, formulate de Consiliul ştiinţific al COMOTI, au fost obiective şi au urmărit indicatori precum numărul de lucrări publicate în jurnale cu factor mare de impact, numărul de contracte câştigate, numărul de brevete acordate, ș.a.m.d. În final, cei mai buni au ieşit câştigători şi s-au aflat în prim-planul momentului festiv. Premianţii au fost anunțați de către dr. ing. Valentin Silivestru, directorul general COMOTI, iar diplomele acordate de un invitat special, prof. univ. em. dr. ing. Corneliu Berbente de la Facultatea de Inginerie Aerospaţială din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti, care a oferit, cu autograf, câte un Tratat de Gazodinamică Aplicată, lucrare premiată anul acesta de Academia de Ştiinţe Tehnice din România. Prof. Corneliu Berbente a conferit întâlnirii şi o dimensiune artistică, însoţind înmânarea distincţiilor cu recitarea de epigrame proprii, prilej de umor şi de reflecţie pentru toţi participanţii, cu vârste şi pregătiri foarte diferite: proaspeţi absolvenţi de facultate, cercetători în curs de confirmare, cercetători maturi din generaţii consacrate şi seniori - toţi cei care formează famila ştiinţifică cuprinzătoare a INCD Turbomotoare COMOTI.
La categoria Cel mai bun cercetător din COMOTI în 2018, premiul I a fost câştigat de dr. ing. Valeriu Drăgan, pus pe gânduri de versurile prof. Berbente: Studenții-mi spun c-au învăţat/Din toate câte le-am predat/Puteau mai multe învaţa/De ascultau tăcerea mea… Premiul II i-a revenit dr. ing. Ion Mălăel, iar ing. Sorin Tomescu a primit diploma pentru premiul III.
Dr. ing. Andreea Mangra a reuşit performanţa de a câştiga premiul I atât la categoria Cel mai bun tânăr cercetător din COMOTI în 2018, cât şi pentru competiţia desfăşurată pentru titlul de Cel mai bun autor de articole din COMOTI în 2018. Nu au lipsit vorbele de duh ale invitatului special: Mândro, pe un picior de plai/Dulci săruturi vrei să-mi dai/Nu zic nu, dar e un bai/Nu-s cotate ISI (AiEsAi). Dr. ing. Florin Florean s-a mulţumit în acest an cu premiul II, obţinut pentru Cel mai bun autor de articole din COMOTI în 2018, iar ing. Raluca Codruț cu premiul III şi cu pilda din versurile prof. Berbente: În tot ce faci, de e uşor sau greu/Aşează şi un gând la Dumnezeu/Căci niciun lucru nu e împlinit/De n-are în el un pic de infinit!
Dr. ing. Valentin Silivestru, directorul general COMOTI, ne-a vorbit despre geneza, semnificaţiile şi beneficiile unei astfel de manifestări în viaţa institutului pe care îl conduce: „Pe fondul creşterii numărului de angajaţi m-am gândit să cresc nivelul de motivaţie în rândul acestora, ideea organizării unei competiţii şi a unui eveniment de premiere a rezultatelor fiind preluată din mediul internaţional. Fac parte din Consiliului Societăţilor Aerospaţiale Europene (CEAS), organizaţie care are în fiecare an o astfel de ceremonie de acordare de premii şi mi s-a părut valoros să replic un astfel de model şi în România. Premiile oferite conferă o anumită notorietate în institut şi consolidează poziţia cercetătorilor în rândul colectivelor din care fac parte, dar au şi o componentă de recompensă materială, prin acordarea unei sume consistente de bani câştigătorilor. Dintr-o perspectivă mai largă, prin popularizarea acestui eveniment în spaţiul public, mă aştept să crească în rândul tinerilor gradul de atractivitate a carierei de cercetător şi să se alăture astfel echipei noastre, aflată în ultimii ani într-un proces constant de întinerire.”



După acest moment de bilanţ intermediar prilejuit de Ziua COMOTI, angajaţii institutului intră într-o perioadă de vacanţă. Înainte de plecare au mai primit o veste bună: la ediţia din 2020 va mai există un premiu, ce va fi acordat celui mai bun inventator din COMOTI, pentru activitatea desfăşurată în cursul acestui an. Până la ediţia de anul viitor, cei premiaţi pe 19 iulie 2019 vor deveni probabil modele inspiraţionale pentru colegii lor, care vor aspira, la rândul lor, la câştigarea distincţiilor puse în joc de o nouă Zi COMOTI.



Aprecierile premianților

„M-am alăturat colectivului COMOTI în ianuarie 2013, în 2016 am plecat pentru un stagiu post-doctoral la KTH Royal Institute of Technology din Stockholm, iar din 2017 am reluat activitatea în România. După experienţa din Suedia am realizat că institutul în care lucrez stă surprinzător de bine la nivelul infrastructurii şi expertizei deţinute, resursa umană fiind principalul nostru atu. Alături de aceşti colegi foarte bine pregătiţi şi creativi am reuşit să cresc şi să fiu onorat cu premiul de astazi. Acesta reprezintă o confirmare a activităţii pe parcursul anului 2018, deşi cercetarea se desfăşoară în cadrul unor echipe, iar meritele sunt comune în bună măsură. Articolele publicate, pe baza cărora am obţinut şi cele mai multe puncte în procesul de evaluare a performanţei, au fost scrise împreună cu colegii mei, diferenţele dintre noi fiind foarte mici. În concluzie, fiecare dintre noi putea beneficia de această distincţie. În 2018 am strâns un număr mare de citări cu un articol publicat în perioada doctoratului, despre un model simplificat care descrie efectul Coandă (devierea curgerii în apropierea suprafețelor curbe). Pentru o anumită clasă de aplicaţii acesta reduce mult timpul de calcul, comparativ cu simulările numerice, menţinând însă şi acurateţea. Interesul pentru aceste aplicaţii este în creştere, mai ales uitându-ne la ultimele propuneri CleanSky. De aceea încercăm să capitalizăm acest avantaj şi să dezvoltăm noi soluţii tehnice, în special pentru turbomaşini, inclusiv micro-motoare, dar şi turbine eoliene. Pragmaticul din mine mă îndeamnă să nu mă opresc la acest nivel, angajamentul pentru perioada următoare fiind de a atrage proiecte şi implicit fonduri pentru activitatea de CDI, în timp ce visătorul din mine îşi propune să obţină măcar un brevet de invenţie.”
Dr. ing. Valeriu Drăgan, cel mai bun cercetător COMOTI în 2018

„Din familia COMOTI fac parte încă din 2008, când am fost angajată mai întâi cu sfert şi jumătate de normă, ulterior, din 2011, cu normă întreagă, după care călătoria a continuat până în zilele noastre. Rezultatele bune avute la nivelul producţiei ştiinţifice şi a proiectelor desfăşurate anul trecut au condus la câştigarea acestor premii, care reprezintă o încununare a muncii mele de cercetare în 2018 şi o recunoaştere a contribuţiei aduse institutului şi domeniului de cercetare abordat. Au existat două articole care au cumulat citări importante: unul scris într-un jurnal cotat BDI, despre determinarea proprietăţilor uleiului de camelină din care se poate produce biocombustibil, şi altul publicat într-un jurnal ISI, despre experimantele făcute prin arderea uleiul de camelină în diferite condiții. Cercetarea biocombustibilului pentru aviaţie obţinut din camelină, a fost unul dintre cele mai semnificative proiecte la care am participat în 2018. Am mai fost implicată într-un proiect dedicat studiului arderii unui amestec de hidrogen şi metan într-o cameră de ardere, iar altul a vizat realizarea unui nou concept de cameră de ardere pentru kerosen. În curs de derulare este proiectul realizării unui turbomotor (compresor-cameră de ardere-turbină) de la zero, ce va fi folosit pe un avion ţintă al Armatei. Am participat la proiectarea camerei de ardere, la realizarea de simulări numerice, urmează testele efective… Este important să subliniez că rezultatele bune la care am ajuns sunt datorate dotărilor excelente din institut - în absenţa lor nu ar fi fost posibile, de exemplu, experimentele care au condus la scrierea articolului premiat ISI - şi ajutorului primit din partea colegilor, a colectivului în ansamblul său. Distincţiile primite mă motivează să public în continuare articole cu impact, în jurnale cât mai bine cotate, să depun şi să câştig proiecte viitoare.”
Dr. ing. Andreea Mangra, cel mai bun tânăr cercetător COMOTI în 2018 şi totodată cel mai bun autor de articole COMOTI în 2018



Tags: COMOTI, ceretare

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite